Путин поиска отмяна на разрешението за въвеждане на войски в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин поиска във вторник 24 юни от Съвета на Федерацията да отмени постановлението от 1 март за използване на руски войски на територията на Украйна, предаде lifenews.

Преди визитата си във Виена, руският президент изпратил в Съвета на Федерацията на Русия на името на председателя й Валентина Матвиенко писмо, в което внесъл предложение за отмяна на постановлението на Съвета на Федерацията „за използване на въоръжените сили на Русия на територията на Украйна”.

По думите на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, това е направено „с цел нормализиране на обстановката и уреждане на ситуацията в източните региони на Украйна, а също във връзка с началото на тристранните преговори по този въпрос”.

Напомняме, на 1 март Съветът на Федерацията на извънредно заседание е одобрил решението на президента Владимир Путин. Гласуването преминало в отворен режим и решението било взето единодушно.

«Ние не се намесвахме в работата на Украйна, затова се надявахме, че ще бъдат предприети решения за прекратяване на насилието. Но това не се случи. Ние сме длъжни да осигурим сигурността на хората на границата на двете държави. Русия е готова да подкрепи нашите сънародници в Крим», заяви Матвиенко.

Разрешението на Владимир Путин да използва въоръжените сили на Русия на територията на Украйна беше дадено във връзка със стабилизирането на обществено-политическата обстановка в страната.

Ходът на Путин цели „нормализация на обстановка и регулиране на ситуацията в източните региони на Украйна и началото на тристранни преговори по този въпрос“, отбеляза Песков.

Предложението на президента ще бъде разгледано от Съвета на федерацията на 25 юни.