Путин поздрави християните в Русия за Коледа

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави с Рождество Христово православните християни и всички руски граждани, които отбелязват празника днес, съобщи пресслужбата на Кремъл в събота (7 януари), цитирана от ТАСС.

„Рождество озарява нашия живот с радост, събужда най-добри чувства, обръща ни към духовните корени и традиции. Това е време на добри мисли и дела, искрена загриженост за другите и за тези, които се нуждаят от помощ и подкрепа“, се казва в поздравителната телеграма.

Путин подчерта приноса на Руската православна църква в областта на образованието и благотворителността, както и за опазването на гражданския мир и съгласие. „Те правят много за хармонизирането на междуетническия и междурелигиозния диалог, опазването на гражданския мир и хармонията на страната ни. Такава голяма, творческа работа заслужава дълбока благодарност и уважение“, каза Путин.

Президентът на РФ пожела на православните християни и всички граждани на Русия, които празнуват Коледа, здраве, успех и просперитет.

В повече от 30 хиляди храма в Русия и 800 манастира бе посрещнат един от най-големите Господски празници – Рождество Христово.

Централната служба обаче се проведе в Москва, в катедралния съборен храм „Христос-Спасител“. Тя бе водена от главата на Руската Православна Църква патриарх Кирил. Въпреки отрицателните температури, достигащи в Москва до -25 градуса, милиони вярващи посетиха руските православни храмове от Владивосток до Санкт Петербург и Калининград.

Премиерът Дмитрий Медведев заедно със съпругата си посети службата, водена от патриарх Кирил, докато президентът Владимир Путин предпочете да посрещне Рождество Христово във Велики Новгород в Светоюриевският мъжки манастир, в храма носещ името на „Свети Георги“.

В словото си патриарх Кирил по повод Рождество Христово, което в Русия за разлика от останалите източноправославни страни се отбелязва по стар стил, призова руснаците да бъдат по-търпими и снизходителни едни към други, да излязат от пространството на виртуалната реалност и да се върнат в реалният свят, за да могат да помагат на нуждаещите се в него.