Путин поздрави екипажа на МКС по случай Деня на космонавтиката

Путин поздрави екипажа на МКС по случай Деня на космонавтиката

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин поздрави космонавтите и служителите в космическия отрасъл по случай Деня на космонавтиката, който се отбелязва днес, предаде ТАСС.

Алексей Леонов – първият в историята космонавт, извършил излизане в открития Космос, пристигна днес на строящия се космодрум „Восточний“ и доложи на държавния глава за откриването там на паметник на Юрий Гагарин.

От ситуационния център в Кремъл Путин се свърза във видео-конференция с интернационалния екипаж, намиращ се на Международната космическа станция (МКС) и монтажно-изпитателния корпус на космодрума „Восточний“. „Искам да поздравя всички вас по случай празника – в Русия се отбелязва Деня на космонавтиката, днес ние отбелязваме и юбилей – първия полет на човек в Космоса, легендарния полет, полета на Юрий Гагарин“, каза Путин.

Той пожела успех в работата на работещите в орбита космонавти и астронавти.

Космонавтът Юрий Маленченко, извършващ шестата си експедиция в Космоса, увери, че опитът, натрупан през 55-те години на пилотируемата космонавтика, „ще бъде съхранен“. „Днес ние се научихме да правим много неща и ги изпълняваме успешно в програмата на МКС с нашите приятели и партньори“,  отбеляза той. Космонавтът от НАСА Тимъти Купър се обърна към Путин на руски език и нарече днешният Ден на космонавтиката „фантастично събитие“.

Осъществявайки връзка с „Восточний“, където заедно с Леонов присъства и първата в света жена-космонавт Валентина Терешкова, руският президент отбеляза, че тази нова площадка се създава „за работа най-вече в интерес на различните отрасли на икономиката и за развитието на сътрудничеството с международните и чуждестранни партньори“.