Путин подписа указ за удължаване на контрасанкциите

Руският президент Владимир Путин подписа указ за удължаването на контрасанкциите от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 година. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

„С цел защита на националните интереси на Русия и в съответствие със законите за специалните икономически мерки и за сигурността, постановявам да се удължи от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 година действието на отделни специални икономически мерки, предвидени в указа от 6 август 2014 г.“, се казва в документа.

На правителството е възложено да гарантира за осъществяването на мерките, необходими за реализацията на указа, и при необходимост да внесе предложения за промяна на срока на действие на ответните мерки. Указът влиза в сила от датата на подписването му.

По-рано руският премиер Дмитрий Медведев, коментирайки удължаването на продоволственото ембарго, подчерта, че към това решение на правителството министерският съвет е подтикнат от многократните молби на родните производители, предаде РИА Новости.

Той призова бизнеса да не изпуска времето, да се възползва по-активно от възможностите и да развива потенциала си за износ.

Според бившия руски министър на финансите Алексей Кудрин удължаването на ембаргото няма да повлияе върху сътрудничеството на Русия с международните пазари, тъй като ограниченията са в сила не за първа година.