Путин подписа указ за помилването на Савченко

Руският президент Владимир Путин подписа указ за помилването на украинската военнослужеща Надежда Савченко. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Самолетът с осъдените в Украйна руски граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров се приземи на летище „Внуково“ в Москва, заяви той. „Едновременно с това президентът Путин подписа указ за помилването на Савченко, и с украинския самолет, който дойде за нея в Ростов, тя вече е пристигнала в Киев“, добави Песков.

Роднините на загиналите журналисти от ВГТРК поради хуманни съображения са помолили Путин да помилва Савченко, съобщиха от пресслужбата в Кремъл. Руският президент е благодарил за позицията им и изразил надежда, че тя е продиктувана от хуманност.

„Сега няма да се връщам към тази трагедия, в резултат на която вие загубихте близките си. Искам само да ви благодаря за позицията ви и да изразя надежда, че това решение, продиктувано преди всичко от хуманни съображения, ще доведе до намаляване на конфронтацията в известната зона на конфликта и ще помогне да бъдат избегнати подобни ужасни и ненужни загуби“, каза Путин.