Путин подписа указа за специалните икономически мерки срещу Турция

Руският президент Владимир Путин подписа указа за прилагането на специални икономически мерки по отношение на Турция, съобщиха от пресслужбата на Кремъл в понеделник, предаде РИА Новости.

„Президентът на Русия В.В. Путин подписа Указ „За внасяне на промени в Указа на Президента на Руската федерация от 28 ноември 2015 г. № 583 „За мерките за обезпечаването на националната сигурност на Руската федерация и защитата на гражданите на РФ от престъпни и други противозаконни действия и за прилагането на специални икономически мерки по отношение на Република Турция“, се казва в съобщението.

Документът въвежда забрана или ограничения за организации, които се намират под юрисдикцията на Турция или са контролирани от нейни граждани, да извършват определени видове дейности на територията на Русия по списък, съставен от руското правителство.

И по-конкретно, от 1 януари 2016 г. Русия забранява вноса от Турция на редица храни, прекратява действието на безвизовия режим с Турция и отменя чартърните полети между двете държави. Освен това, от 1 януари 2016 г. на работодателите е забранено да наемат на работа турски граждани.