Путин подписа закон, забраняващ пропаганда на фашизъм

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който забранява публично демонстриране на атрибути или символики на организации, пропагандиращи фашизма. Също така законът ще е срещу онези лица, които не признават Нюрнбергския договор. Документът е публикуван в сряда на официалния сайт по правова информация, предаде ТАСС.

Новите поправки разширяват обхвата на организации за пропаганда и публична демонстрация на атрибути и символи, за които има установена административна отговорност.

Максималното наказание за производство или на продажба с цел придобиване или пропаганда, ще се санкционират с глоба от 20 до 100 хиляди рубли.

Най-известната организация, която е участвала активно и сътрудничила с хитлеристка Германия по време на Втората Световна война е организацията на украинските националисти УПА (Украинска въстаническа партия).

УПА е създадена през 1942 г.
През 1943 година Третия райх и украинските националисти са постигнали договорености, че УПА ще охранява жп линии и мостове от съветски партизани, както и ще подкрепя мероприятията на немските власти. В случай на победа над СССР, тогава Германия е обещавала да позволи създаването на Украинска държава.

През годините на Великата Отечествена война в Украйна от ръцете на украински националисти са загинали 850 хиляди евреи, 220 хиляди поляци, над 400 хиляди съветски военнопленни и още около 500 хиляди мирни украинци. Убити са 20 хиляди войници и офицери на Съветската Армия и служители на правоохранителните органи.