Путин подкрепи идеята за конституционна забрана да се отчуждават руски територии

Руският президент Владимир Путин е съгласен с идеята да се въведе конституционна забрана за отчуждаването на държавни територии. Това той заяви по време на среща с работна група по подготовката на поправки в Конституцията на Руската федерация, съобщи ТАСС.

„Идеята сама по себе си ми харесва“, заяви Путин. „Така че нека да поръчаме на юристите, ще ги помолим да го формулират правилно“.

По повод възможността за отчуждаване на едни или други руски територии, президентът отбеляза, че „у нас все още се водят преговори с нашите партньори по някои въпроси“.

По време на срещата актьорът Владимир Машков направи, както той се изрази, „творческо предложение“. Той сподели, че пътувайки из страната от Калининград до Владивосток е разбрал, че „хората имат опасения“. „В чуждестранната преса, особено край пограничните територии, прескачат думите на някои чужди политолози, че „докато Путин е президент, нищо не можем да направим, но след това, когато президентският пост бъде зает от друг човек, ще се открие „прозорец от възможности“, възможността да си вземеш, да речем, Курилските острови; някой претендира за територията на Крим, някой дори се заглежда по Калининград“, заяви Машков. „Струва ми се, че не би било зле  в Конституцията да се закрепи забрана за отчуждаване на руските територии. Не трябва да се отдават и дори не трябва да се водят преговори по този повод. Железобетонно“, смята актьорът.