Путин откри Зимните Олимпийски Игри в Сочи

Президентът на Русия Владимир Путин откри XXII-ата Зимна Олимпиада в Сочи. Преди това президентът на МОК Томас Бах на руски език приветства гостите и участниците в Олимпиадата.

„Това е нова страница в историята на Олимпийските игри. Това е първата Олимпиада в нова Русия”, заяви Бах. „Олимпийските игри трябва да станат пример за мирно общество. Та нали игрите обединяват хората”, подчерта той. Церемонията по откриването на зимните Олимпийски игри 2014 в Сочи беше повече от ефектна и завърши с невероятно фойерверк-шоу.

Във финалния етап на щафетата на олимпийския огън на стадиона „Фищ” участваха изтъкнати съветски и руски спортисти, победители и носители на медали от олимпиади: световна-известната тенисистка Мария Шарапова, спортистката в овчарски скок Елена Исинбаева, борецът Александър Карелин, гимнастичката Алена Кабаева, която предаде факела на хокеиста Владислав Третяк  и фигуристката Ирина Роднина. Двете легенди на спорта запалиха огъня в олимпийската чаша, който ще гори до завършване на игрите. Напомняме, Олимпиадата ще продължи до 23 февруари. Зимните игрите в Сочи са най-скъпите в историята – 51 млрд. долара. По думите на организаторите, Игрите поставиха рекорд за най-много посетители в лицето на почетни гости. Общо Олимпиадата ще посетят държавни лидери на над 50 страни и правителства, което прави повече от Игрите в Торино и Ванкувър взети заедно.

ПУТИН ОТКРИ ОЛИМПИАДАТА

СОЧИ

9

8

25.