Путин отбеляза конструктивната позиция на Обама за установяването на примирието в Сирия

Руският президент Владимир Путин отбеляза конструктивната позиция на американския си колега Барак Обама за установяването на примирието в Сирия, предаде ТАСС.

„Ние разбираме, че това, което успяхме да постигнем в Сирия, бе постигнато само благодарение на позицията на висшето политическо ръководство на САЩ, на позицията на президента Обама“, заяви Путин в четвъртък на среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Руският президент каза още, че разчита на това, че визитата на Кери ще позволи сближаването на позициите на САЩ и РФ за Сирия и Украйна.

Путин отбеляза важността на диалога между Русия и САЩ. „Надявам се, че Вашата визита ще ни позволи да сближим позициите си по проблемите, свързани със Сирия и Украйна“, каза руският лидер.

Той подчерта, че контактите между САЩ и Русия винаги са плодотворни и дават шанс за разрешаване на сериозни въпроси. „Ние винаги се радваме на вашите посещения, защото те винаги преминават в делова обстановка и дават шанс за постигане на напредък в разрешаването на сериозни въпроси“, каза Путин.

Руският президент изрази увереност, че двете страни ще успеят да намерят допирни точки и да постигнат напредък в решаването на двустранни и международни въпроси.

Кери се съгласи, че сътрудничеството между САЩ и РФ, в частност в Сирия, е довело до сериозни резултати и е подобрило положението на сирийския народ. “Би било справедливо да кажем, че нашият сериозен подход към сътрудничеството между страните ни доведе до сериозни резултати, в частност по отношение на това, що се отнася до живота на сирийското население и напредъка по този въпрос“, заяви той.

Дипломатът припомни, че много от наблюдателите са считали, че прекратяването на огъня в Сирия е невъзможно. „Обаче благодарение на сътрудничеството ни, както военно, така и политическо, бяха положени много усилия, за да се постигне това примирие. Искам да кажа, че тази неделя се навършва един месец от началото на примирието“, посочи Кери.

Държавният секретар на САЩ добави, че народът на Сирия „в резултат на тези усилия буквално успя да вкуси, усети, чуе и да почувства мириса на възможностите, свързани с това прекратяване на огъня“. Той също така отбеляза значителното намаляване на нивото на насилието и увеличаването на хуманитарните мисии.

Кери също така посочи, че Вашингтон има идеи за бързото решаване на кризата в Украйна, като от своя страна Путин посочи, че е готов да ги обсъди.

„Знам, че имате определени съображения, определени идеи. Вие даже взехте много сериозното решение, касаещо изтеглянето на значителна част от вашите войски от Сирия“, посочи Кери като допълни, че Вашингтон също има „определени съображения и определени идеи за това как най-ефективно да се проведат преговорите в Женева“. „Така че, мисля, че настана времето да започнем сериозна работа, наистина трудна работа, свързана с преходния период“, каза той.