Путин опроверга информацията, че Русия е вложила 3,5 млрд. долара в АЕЦ „Аккую“ в Турция

Русия не е влагала 3,5 млрд. долара в атомната електроцентрала „Аккую“ в Турция. Преговорите с турската страна по този проект продължават, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си голяма пресконференция, предаде ТАСС.

„Русия не е вложила 3,5 млрд. долара в атомната електроцентрала „Аккую“, въпросът за бъдещето на този проект трябва да се реши на корпоративно равнище – това е чисто търговски въпрос и ние не сме предприели нито една стъпка, която би навредила на икономическите ни интереси. Но това е работа на „Росатом“ и неговите партньори. Доколкото ми е известно, съответното разрешение дори още не е представено от турската страна, за да може този проект да бъде считан за приоритетен и да работи“, заяви президентът.

По-рано зам.-генералният директор на компанията „Аккую Нуклеър“ Олег Титов съобщи, че реализацията на проекта АЕЦ „Аккую“ в Турция продължава и строителството не е спряно. На свой ред агенция „Ройтерс“, позовавайки се на източници в министерството на енергетиката на Турция заяви, че Русия е прекратила работата по строителството на турската АЕЦ „Аккую“. Според агенцията, Анкара вече е започнала да търси потенциални нови изпълнители за изграждането на обекта.

Междуправителственото споразумение, подписано през 2010 г., предвижда строителството на южното крайбрежие на Турция в провинция Мерсин на АЕЦ с четири енергийни блока с реактори ВВЕР-1200 с обща мощност 4800 Мвт. Срокът на експлоатация на електроцентралата е 60 години, като обемът на произведената електроенергия позволява да се покрие 17 % от вътрешното потребление на електроенергия.

В момента проектът за първата в Турция АЕЦ принадлежи на руската държавна корпорация „Росатом“. Акционери в проектната компания са АД „Концерн Росенергоатом“ (92,85%), АД „Интер РАО ЕИС“ (3,47%), ЗАД „Атомстройекспорт“ (3,47%), както и АД „Атомэнергоремонт“ и „Атомтехэнерго“ (по 0,1 %). Стойността на проекта се оценява на 22 млрд. долара. В бъдеще се планира да бъдат привлечени в качеството на акционери в АЕЦ и турски компании.