Путин: Опитите за преразглеждането на резултатите от Втората световна война крият непредсказуеми последствия

Путин: Опитите за преразглеждането на резултатите от Втората световна война крият непредсказуеми последствия

Публикувано от:

Опитите за преразглеждането на резултатите от Втората световна война крият непредсказуеми последствия, смята президента на Русия Владимир Путин, предава Интерфакс, цитирана от “Фокус”.
Задавайки въпрос по време на интервю в навечерието на икономическия форум във Владивосток за териториалните спорове с Япония и Китай, главният редактор на Bloomberg Джон Миклетвайт се поинтересува не иска ли Русия да „отдаде” Калининград, след което уточни, че това е шега.
„А аз ще ви кажа без каквито и да е шеги. Ако някой иска да започне преразглеждане на резултатите от Втората световна война, можем да пробваме да дискутираме на тази тема. Но тогава трябва да се дискутира не за Калининград, а за източните земи на Германия като цяло, за Лвов, който от своя страна е бил част от Полша и т.н. и т.н.”, заяви Путин.
„Там са и Унгария, и Румъния. Ако някой иска да отвори тази кутия на Пандора и да започне да работи с нея – моля, флагът е в ръцете, започвайте”, заяви президентът.

По време на предстоящата среща с президента на Русия Владимир Путин, която ще се проведе на Източния икономически форум във Владивосток, министър-председателят на Япония Шинзо Абеще смята да повдигне териториалния въпрос.

„Проблемите на северните територии (Южните Курили) – това е най-важния въпрос, който остава в Япония след Втората световна война – подчерта той. – Тъй като тази тема е много важна, мисля, че ще бъде повдигната”, заяви генералния секретар на министерския съвет на Япония Есихиде Суга, предава ТАСС.

По-рано Суга също отбеляза, че на срещата във Владивосток „ще бъдат обсъдени широк спектър от въпроси на японско-руските отношения”, като, по неговите думи, Токио е готов да води „позитивен, устремен към бъдещето диалог” с Москва по сключването на мирен договор между двете страни.