Путин: Опитите за ограничаването на развитието на Русия са безсмислени

Президентът на Русия Владимир Путин констатира, че до този момент, както и през времето на Студената война, позитивното развитие на Русия понякога предизвиква зад граница желание за ограничение на развитието й, но в редица случаи това е абсолютно безперспективно.

Реакцията на руския глава е предизвикана от изявленията на един от участниците в заседанието на Обществения съвет Сочи-2014 от Адигея, който разказа, че за тези цели се опитаха да използват в това число и черкаския фактор, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Путин напомни, че във времената на Студената война възникна такова понятие, като теория на възпиране: „Още по време на Студената война, се роди теорията на възпиране, която беше предназначена да пречи на развитието на СССР. За съжаление днес, ние виждаме същото. Тези атавизми от теорията на възпирането се проявят ту тук, ту там“, – каза Путин по време на срещата с представителите на Обществения съвет по подготовката на Зимните Олимпийски игри в Сочи – 2014. „За съжаление това нещо касае и олимпийския проект“, добави той.

Владимир Путин отбеляза, че някои сили с тези цели, се опитаха да разиграят и черкаския фактор: „Веднага щом почуствах това, разбрах, че това е напразен опит за покушение, както го наричат юристите“, каза руския държавен глава. По думите му, той знае, как черкесите се отнасят към малката си родина и към Русия като цяло: „Разбрах, че всичко това няма никакви перспективи“, добави той.