Путин: Операцията на руските военни в Сирия се провежда за защита на Русия и нейните граждани

Операцията на военните на РФ в Сирия се провежда за защита на Русия и нейните граждани, заяви руският президент Владимир Путин в националния център за управление на отбраната, предаде ТАСС.

„Изпълнявайки бойните си задачи по борба с тероризма в Сирия, вие защитавате Русия и нейните граждани. Искам да ви благодаря за службата и ви пожелавам успех“, каза руският президент.

По-рано руският лидер поиска да бъдат усилени ударите на руската авиация в Сирия. „Нашата бойна работа на авиацията в Сирия трябва да бъде не само продължена. Тя трябва да бъде усилена по такъв начин, че престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно“, заяви държавният глава на съвещание, проведено късно вечерта в понеделник.

На това съвещание директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников доложи, че причината за катастрофата на руския самолет А321 в Египет е терористичен акт.

„Моля Министерството на отбраната и Генералния щаб да представят съответните предложения. Ще проверя как върви работата“, обеща Путин.

„Ако битката е неизбежна, трябва да удариш пръв“

На 22 октомври на заседание на дискусионния клуб „Валдай“ Путин заяви, че руските военни в Сирия защитават на първо място интересите на руснаците. По думите на руския президент, заплахата от терористични удари в Русия заради действията й в Сирия не е станала нито по-малка, нито по-голяма.

„Още преди 50 години Ленинградската улица ме научи на едно правило: Ако битката е неизбежна, трябва да удариш пръв“, каза тогава Путин.

„Ето, ние не предприемахме никакви действия в Сирия. Какво накара терористите да нанесат удар на железопътната гара във Волгоград? Просто тяхната човеконенавистническа манталитет и борбата с Русия като такава. Затова по-добре ние да воюваме с тях там, отколкото да ги чакаме тук“, каза Путин.