Путин обясни защо Карлов не е имал охрана в момента на убийството му

Руският президент Владимир Путин обясни защо в момента на убийството посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов не е имал охрана.

Той заяви, че представителите на спецслужбите, които отговарят за защитата и безопасността на руския дипломатически персонал в чужбина, имат правомощия единствено на територията на руската дипломатическа мисия, съобщи Лента.ру.

 „Работата е в това, че има общи правила, според които въоръжена охрана на посолството се полага само на територията на самото посолство. Зад оградата не се позволява носене на оръжие. В това е проблема. И това не важи само за Турция, така е в повечето страни“, заяви руският държавен глава по време на срещата си с представители от двете камари на руския парламент.

Президентът посочи, че „в някои страни, с оглед особеностите на ситуацията в тях, това правило подлежи на предоговаряне“.

За сигурността и защитата на руските служители в посолствата и консулствата по света, отговаря специален отряд на руската Служба за външно разузнаване, известен под името „Заслон“. За да могат да изпълняват задълженията си обаче, те трябва да получат разрешение от правителството на съответната държава. Анкара вече 10 години отказва да даде такова разрешение на Москва

Едва след показното убийство на посланик Андрей Карлов в Анкара турската страна спешно се върнала към предложението за възможността бойци от „Заслон” да пристигнат за осигуряване на безопасността на дипломатите. Решението се очаквало до дни.

Служител от спецотряда в условия на анонимност разказал какво щяло да е различно във вечерта на убийството. Първо, зад гърба на посланик Карлов по време на словото му нямало да има жив човек. Редом с него щели да се намират двама цивилно облечени служители които да следят поведението на хората в залата и да го прикрият с телата си при непредвидена ситуация. В залата задължително щяло да има спецназовци.

Карлов задължително щял да се движи само с бронирана кола в присъствие на охраната, въоръжени с пистолети и автоматично оръжие. Той обаче нямал никаква физическа защита.

Заплахи по адрес на посолството в Турция започнали да пристигат преди повече от 10 г. По това време терористи, воюващи в Северен Кавказ, пристигали на почивка и лечение в Турция. От тях изхождала сериозна опасност. После се прибавили различни терористични организации. Затова още тогава бил поставен въпросът за охрана от „Заслон”.

„Бойците от „Заслон” пристигат в страната с богат оръжеен арсенал, в който влизат, както различни видове оръжие, така и техника – от бронирани автомобили до различна апаратура. Из града, когато изпълняват служебна задача, бойците също са с оръжие. Турската страна обаче била против в тяхната страна да се намират въоръжени хора от Русия.

С въоръжена охрана и бронирана кола щяла да пътува и секретната поща от и за посолството.