Путин обяви прекратяване на огъня в Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че правителството на Сирия и въоръжената опозиция са подписали договор запрекратяване на огъня, съобщи „Интерфакс“.

Страните в конфликта изразиха готовност да започнат мирни преговори, информира руският държавен глава като подумите му, цитирани от ТАСС, са подписани три догумента – за спиране на огъня, за мерки за контрол на примирието и за готовност за преговори.

Не се конкретизира кои именно групировки са парафирали документите.

По думите на Путин съгласието е постигнато след преговори с посредничеството на Русия, Иран и Турция, продължили две месеца. Всички постигнати договорки са крехки, изискват особено внимание и търпение, професионален подход и постоянен контакт с нашите партньори“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е уточнил,че прекратяването на огъня е в сила от 00 ч на 30 декември като Русия и Турция ще бъдат гаранти за примирието.

Предвижда се да бъде предложено на Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Ирак и Катар да се присъединят към постигнатите договорки, информира външният министър на Русия Сергей Лавров.