Путин обсъди с членовете на Съвета за сигурност на Русия предстоящите преговори с Оланд и Меркел

Руският президент Владимир Путин обсъди с постоянните членове на Съвета за сигурност на РФ ситуацията в Източна Украйна в контекста на предстоящата среща с Оланд и Меркел утре, съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

„Състоя се подробно обсъждане на ситуацията в югоизточната част на Украйна, включително и в контекста на предстоящите утре контакти в Москва с президента на Франция Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел“, подчерта Песков.

В четвъртък съветникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че в Кремъл не знаят какъв план за регулиране ще обсъдят Меркел и Оланд в Киев, а след това ще продължат и в Москва, но разчита на това, че той ще бъде конструктивен.

Според него в Кремъл се надяват също и на това, че лидерите на Франция и Германия са видели позитивни моменти в последните инициативи на руския президент за регулирането на ситуацията в Украйна.

„Не знам, дали има писмен план, но бе споменато, че има такъв, който те (Меркел и Оланд) първо ще обсъдят в Киев, а след това ще изкажат някои съображения утре в Москва“, отбеляза Ушаков.

„Не знам какъв е характерът на този план, но се надявам, че той отчита много предложения, в това число и от комплексен характер, предложени през последните дни от нашия президент“.

Русия е готова да проведе конструктивен разговор за достигане на споразумения, способстващи стабилизирането на ситуацията между Киев и Донбас, съобщи още Ушаков.

„Бе постигнато споразумение за визитата в Москва на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, – каза Ушаков. – Това работно посещение ще се състои утре, ориентировъчно към пет часа вечерта; дотогава в продължение на няколко часа ще се проведат експертни консултации между експерти от трите страни“.

„Ние сме готови за конструктивен разговор с цел постигане на споразумения, които биха способствали за общата стабилизация на ситуацията, за създаване на преки контакти между официалните представители на Киев и Донбас, които биха помогнали за по-ефективната работа на контактната група и биха допринесли за възстановяването на икономическите връзки на Украйна с Югоизтока“, каза още съветникът на руския президент.