Путин обсъди с Меркел и Нетаняху ситуацията в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин обсъди украинската криза по телефона с немския канцлер Ангела Меркел. Той заяви, че  рязката ескалация на конфликта в Украйна поставя страната на прага на гражданска война, предаде РИА Новости, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

„Лидерите на двете страни  отбелязаха важно значение от планираните на 17 април четиристранни преговори във формата Русия-Украйна-САЩ-Европейски съюз. „Те изразиха надежда, че на срещата в Женева ще бъде възможно да се подаде ясен сигнал, способстващ за урегулиране на ситуацията в Украйна, за да може тя да придобие мирен развой”, съобщиха от пресслужбата.

Президентът на Русия напомни, колко е важна стабилизацията на украинската икономика и осигуряването на доставките и транзита на руския природен газ в Европа. Двете страни размениха мнение във връзка с взетото от властите в Киев решение за антитерористичен курс на силово потушаване на народните протести в източна Украйна. Разговорът се състоя по инициатива на немската страна.

„Рязкото изостряне на кризата в Украйна стана в следствие на безотговорната политика в Киев, игнорираща законните права и интереси на рускоезичните жители на страната”, това заяви руският президент в телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху , който се състоя по инициатива на израелската страна.  По молба на Нетаняху, Владимир Путин даде оценка на процесите в Украйна, подчертавайки недопустимото използване на оръжие от украинските военни сили за потушаване на протестните акции на цивилни  граждани в югоизточната част на страната.