Путин обсъди с краля на Саудитска Арабия ситуацията в Сирия с оглед на виенските преговори

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд, в който страните обмениха мнения за разрешаване на кризата в Сирия предвид срещата във Виена между ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия, съобщи в понеделник пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости.

„Продължен бе обменът на мнения по комплекса от въпроси за разрешаването на сирийската криза, в това число и предвид състоялата се на 23 октомври във Виена четиристранна среща с участието на ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия, Саудитска Арабия, САЩ и Турция, както и последващите контакти на различно равнище и формати“, се казва в съобщението.

Както заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата във Виена, преговорите за разрешаването на кризата в Сирия на 23 октомври завършиха с разбиране за това, че „групата за съпровождане” може да се разшири. По думите му, в нея трябва да бъдат представени всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Германия и ключовите държави в региона: не само Саудитска Арабия и Турция, но и Египет, Иран, Катар, ОАЕ и Йордания. Той отбеляза, че към преговорите може да се включат и Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество.

Пресслужбата на Кремъл съобщи също, че по време на телефонния разговор между Путин и  саудитския лидер „бе обсъдена ситуацията около разрешаването на кризата в Близкия изток… и от двете страни бе изразено безпокойство във връзка с продължаващата деградация на обстановката в Израел и Палестина“. „Саудитският крал високо оцени традиционната активна роля на Русия в насърчаването на мирния процес“, се казва още в съобщението.