Путин обсъди със Съвета за сигурност на РФ Минските споразумения

Руският президент Владимир Путин проведе в петък оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на РФ, съобщи прессекретярат на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Състоя се подробно обсъждане на хода на изпълнение на минските споразумения, в частност на процеса по изтеглянето на тежкото въоръжение от разделителните линии“, съобщи Песков.

По-рано стана известно, че ЛНР и ДНР почти изцяло са изтеглили тежкото въоръжение от линията на съприкосновение с украинската армия. Официален Киев също съобщи за началото на изтеглянето на оръжието.

Официалният представител на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин заяви днес, че опълченците изтеглят тежкото въоръжение само от секторите, където се съблюдава режимът за прекратяване на огъня. В летището в Донецк техниката е останала.

„Въоръжението ще остане в района на летището в Донецк, тъй като там до момента продължава да се води обстрел от страна на украинските военни. Само вчера бяха регистрирани 20 случая на обстрел“, каза той.

Басурин заяви, че украинската армия е изтеглила от линията на съприкосновение в Донбас 24 единици военна техника.

„Ние разполагаме с информация за това, че Киев е изтеглил 24 единици техника. Ние имаме само тази информация, макар че от наша страна са изтеглени 250 единици“, каза Басурин пред журналисти.

Той съобщи също, че ДНР ще помоли ОССЕ да предаде на Киев данните за изтеглянето на тежкото въоръжение от опълченците.

„Киев заяви, че ще изтегли оръжието си след нас. Ние ще се обърнем към ОССЕ, за да информираме Украйна, че вече сме го сторили“, поясни Басурин.

На свой ред лидерът на ДНР Александър Захарченко съобщи, че няма да предоставя точни данни за дислокацията на оттегленото въоръжение, докато не стори същото Киев.

„Защо ние трябва да го правим? Украинските военни днес направиха изявление, че не смятат да предоставят информация за местата на дислокация на своите подразделения, така че защо ние да трябва да го правим?“, каза Захарченко.

В същото време, по данни на щаба на опълчението на ЛНР, украинските военни продължават да укрепват позициите си в западната част на Луганска област на трасето Луганск-Лисичанск, където са заели стратегическа височина до с. Новотошковское.

На това място още в началото на октомври миналата година с много жертви от двете страни опълченците успяха да вземат контрол над така наречените блокпостове номер 31 и номер 29 в околностите на Новотошковское и Кримское в Славяносръбски район в Луганска област. След това украинската армия нееднократно се опитва да си върне блокпост номер 39, както и да вземе под пълен контрол Новотошковское.

„През последните няколко дни украинските военни създадоха два нови блокпоста в Новотошковское. Освен това те заеха стратегическа височина от 175,9 метра в околностите му. В момента там има затишие, но в случай на възобновяване на бойните действия, съдейки по всичко, височината може да бъде използвана за обстрел на нашите позиции“, съобщават от щаба на опълчението.