Путин: Обемът на експортните поръчки на руско въоръжение превишава 56 млрд. долара

Обемът на експортните поръчки на руско въоръжение и военна техника превишава 56 млрд. долара, а сумата на подписаните през миналата година договори е над 26 млрд. долара, съобщи руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Увеличава се портфейлът на експортните поръчки. Миналата година бяха подписани договори за сума над 26 млрд. долара. По този начин надхвърлихме миналия максимум, който беше поставен през 2013 г.“, заяви руският президент на заседание на президентската комисия по военно-техническо сътрудничество с чужди държави.

По думите на руския държавен глава осъщественият износ на руско въоръжение през 2015 г. е 14,5 млрд. долара. „Износът на руски продукти с военно предназначение през 2015 г. се оказа дори повече от планирания, и състави 14,5 млрд. долара“, каза Путин.

„Русия запазва второто си място в списъка на световните държави по доставка на военна техника и оръжие на глобалните пазари, при това с уверена преднина от следващите в списъка държави“, каза още руският президент.

„Предприятията от ОПК произвеждат наистина качествени продукти, които са достойни конкуренти на международните пазари. Възможностите на нашата техника и оръжие бяха убедително демонстрирани и на дело, в бойната обстановка по време на борбата с терористичната заплаха“, подчерта Путин.

По думите му военно-техническото (ВТС) сътрудничество на Русия със страните от Европа на практика бележи спад, което не отговаря на интересите нито на РФ, нито на Европа.

„Военно-техническото сътрудничество с европейските страни е почти прекратено. Искам да подчертая, че това не е по наша инициатива и разчитаме, че е временно явление“, каза Путин. Той изрази увереност в това, че в интерес на всички страни от европейския континент ще бъде възстановено откритото и продуктивно сътрудничество във всички области, включително и по линия на ВТС. „Несъмнено, това ще увеличи доверието“, отбеляза президентът.

Путин подчерта, че в увеличаването на обема на военните поръчки голяма роля играят връзките с традиционните партньори на Русия – страните от ОНД и ОДКС, Индия, Ирак, Египет, Виетнам, Китай, Алжир и др. Освен това, по думите му се усвояват и нови пазари на оръжие като Африка, Латинска Америка, Южна Азия и Близкия изток.

През изминалата година руско оръжие е доставено в 58 държави, а тези, с които е установено военно сътрудничество, са над 100, съобщи още Путин.