Путин обвини делегацията на ЕС в нетолерантност при търговските преговори

Руският президент Владимир Путин подложи на критика европейската и украинската делегации за начина, по който протекоха преговорите за зоната за свободна търговия (ЗСТ) между Украйна и ЕС, предаде РИА Новости. Според Путин европейската делегация е напуснала преговорите с думите „играта свърши“.

„Играта свърши и си тръгнаха, а днес пускат прессъобщение, че руската делегация е провалила преговорите“, каза президентът, отбелязвайки, че „това не е много европейско, още по-малко толерантно“, пише Газета. Ру., цитирана от „Руски дневник“.

Въпреки това Путин изрази увереност, че тристранните преговори ще продължат и Русия ще продължи усилията си за намиране на решение по всички спорни въпроси след приключването на преговорите в Брюксел снощи.

„Мисля, че оттук нататък многократно ще се връщаме към тези въпроси. Ние искаме да изясним отношенията си с партньорите по тази тема, както с Украйна, така и с Евросъюза“, заяви руският президент.

По-рано бе съобщено, че Еврокомисията упреква Русия в липса на гъвкавост по отношение на преговорите в Брюксел.

Коментирайки темата за зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна Владимир Путин посочи необходимостта от изготвяне на система за точно определяне страната на произход на стоките и организиране на нормалната работа на митническите служби.

Путин каза, че преговорите в Брюксел са се свели до няколко неща. Като например, Русия да въведе европейската система за санитарен контрол. „Тъй като ние не можем да го направим от раз, това ще означава, че нашите селскостопански стоки няма да бъдат допуснати на европейските пазари. Ако в същото време запазим нулевата митническа такса между нас и Украйна, европейските стоки ще залеят не само украинския пазар, но и нашия“, обясни Путин.

Отделно от това ЕС е поискал Русия да премине към европейската система за техническо регулиране и технически стандарти. „Ние им казахме: Вижте, преминаването към вашата система за технически стандарти означава да подменим изцяло оборудването си, за да произвеждаме стоки със съответното качество, а за това трябва време и стотици милиони, дори милиарди инвестиции, тъй като някои ваши стандарти са по-добри“, коментира руският държавен глава.

„Ние не можем да закрием предприятията и да оставим хората на улицата, нито пък можем да си позволим да загубим целия украински пазар“, добави той.

В отговор на руските възражения, по думите на президента, европейските партньори предложили да се въведе преходен период от 18 месеца.

По-рано днес министърът на външните работи на Русия заяви, че Москва няма да жертва икономическите си интереси заради изгодата на Киев от свободната зона за търговия с ЕС.

Тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС в Брюксел завършиха без успех.