Путин, Обама и Елизабет при Оланд за десанта в Нормандия

В четвъртък във Франция се очакват 19 световни лидери, за да участват в отбелязването на 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия /6 юни 1944 г./.

Сред тях са британската кралица Елизабет Втора, държавните глави на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин. Това е само едно от стотината събития свързани с годишнината, която ще бъде отбелязана от 5 до 8 юни.

Френският президент Франсоа Оланд ще приеме в Елисейския дворец Барак Обама и след него Владимир Путин. В последния момент Оланд покани и новоизбраният украински лидер Петро Порошенко.

Британската кралица Елизабет Втора ще пристигне със своя съпруг херцог Филип. Освен Нормандия тя ще посети и Елисейския дворец.

По време на честванията ще бъде отдадена почит на британските и американски войници. В ранния следобед на 6 юни 19-те световни лидери ще участват в церемония на плажа „Суорд бийч“ в присъствието на 7000 души, от тях около 1000 са участвали в битките през 1944 г.

Оланд и неговият полски колега Бронислав Комаровски ще се поклонят на гробищата, където са погребани 650 полски военни.

На 8 юли ще има голям военен парад, а вечерта ще има скокове на 1000 парашутисти.

Десантът в Нормандия, известен още като Денят „Д“, е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх по време на Втората световна война /1939-1945/.

Десантът е резултат от дълга подготовка и операции по дезинформация на противника. Началото му е дадено на 6 юни 1944 година. Извършен е на брега на Северна Франция, областта Нормандия, с което се дава начало на Битката за Нормандия, част от операция „Овърлорд“, която открива втори фронт срещу нацистка Германия в Европа.

В десантната операция участват около 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е осъществена успешно, благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ. В този ден американските войски губят 6603 бойци, в това число 1465 убити, англичаните и канадците – около 4000 човека убити, ранени и безследно изчезнали.