Путин: Няма пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия

Към днешна дата няма пряка военна заплаха за Русия и териториалната й цялост. Това заяви по време на заседанието на Съвета за сигурност президентът на Русия Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

„В момента няма пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната ни. Гаранция за това е стратегичиският баланс на силите в света“, каза Путин.

Той увери, че Русия „строго спазва нормите на международното право и своите задължения към партньорите”.

Той изрази надежда, другите страни да вземат под внимание националните интереси на Русия и да не се намесват във вътрешните й дела, а спорните въпроси да се решават с  правови методи. Руският президент подложи на критика разбирането за демокрацията в някои страни.

Той отбеляза, че за достигането на собствените цели, отделни държави „използват механизъма на конкурентната борба на международната арена. Това касае и икономическата сфера, а също и политическата”.

По думите му, „за тези цели се използват възможностите на специалните служби, чрез използване на съвременни информационно-комуникационни технологии, канали на зависимите „джобни” организации, механизми на така наречената „мека сила”.

„Всичко това е видимо, но  в някои страни се възприема като демокрация”, каза Владимир Путин.

„Ние трябва адекватно да реагираме на тези заплахи и най-важното – да работим системно, да решаваме проблемите, които съдържат потенциални рискове за единството на нашата държава и общество”, посочи руският президент.

Владимир Путин също така изрази своята категоричност, че сценариите на „цветните революции в РФ няма да сработят, макар отвън да се правят опити за дестабилизиране на обстановката. Безусловно тези опити ще са безрезултатни. Нашите хора, нашите граждани на Русия няма да допуснат подобно нещо и никога няма да приемат това”.

При това президентът на Русия е убеден, че опити за дестабилизиране на обстановката в страната е имало, има и ще има, с цел да се удари Русия по уязвимите й места, „преди всичко за да ни направят по- податливи във взимането на решенията в интерес на други държави на международната арена”, отбеляза Путин.

В допълнение, той определи неприемлив факта, че вътрешните проблеми на страни в различни региони на света се използват за подпомагане на държавни преврати.