Путин: Нямаме лоши чувства към Европа

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да осъществи контакт с Европа, за да подобрят отношенията си, влошени след украинската криза. Той обаче настоя, че Западът е виновен за техните охладени връзки.

„Ние не таим лоши чувства и сме готови да се свържем с нашите европейски партньори, но очевидно това не може да бъде едностранен процес“, заяви руският държавен глава по време на Петербургския икономически форум.

„Европейският бизнес иска и е готов да работи с нашата държава. Европейските политици трябва да се свържат с бизнеса, да покажат мъдрост, прозорливост и гъвкавост“, каза още Путин. „Всички помним как започна това. Русия не започна днешният колапс“, допълни държавният глава.

По време на форума вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че единственият начин ЕС да свали икономическите санкции от Русия е, ако Кремъл приложи напълно мирното споразумение за Украйна.

„Следващата стъпка е ясна – пълно прилагане на споразумението, нито повече, нито по-малко. Това е единственият начин да започне нашият разговор и единственият начин да се вдигнат икономическите санкции, които бяха наложени“, посочи още той.

Путин смята също, че държавният преврат в Украйна е бил подкрепен от Запада, за да бъде оправдано съществуването на НАТО.

„След Арабската пролет се промъкнаха и до нашите граници. Защо им беше да подкрепят държавния преврат в Украйна? Там има сложна вътрешнополитически ситуация и опозицията, която сега е на власт, по демократичен път, чрез избори, щеше да дойде на власт. И ние всички щяхме да работим с тях така, както работихме с властта, която управляваше преди президента Янукович”, каза Путин на пленарно заседание на Международния икономически форум в Петербург.

Руският държавен глава е на мнение, че тези действия са продиктувани от необходимостта „да се обоснове самото съществуване на Североатлантическия блок – нужен е външен противник, външен враг, иначе какъв е смисълът от тази организация”.

Според президента Путин, политиката на едностранни действия от страна на Запада води до хаос. Нужен е диалог и търсене на приемливи решения, за да няма „Студена война”.