Путин: Някои страни могат да попречат на връщането на капиталите в Русия

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че бъдещото разширяване на свободата за бизнеса е най-добрият отговор на външните предизвикателства и ограничения.

„Бъдещото разширяване на свободата за бизнеса – най-добрият отговор на всички външни предизвикателства и ограничения. Затова ние безусловно ще продължим да създаваме максимално благоприятни условия за всички, които са готови да инвестират в родната икономика и промишленост, в разработването на технологии и съвременни работни места”, каза Путин в Седмица на руския бизнес РСПП.

Руският президент предупреди, че хората, занимаващи се с бизнес могат да се сблъскат с всевъзможни проблеми при връщането на капиталите си в Русия.

„Ситуацията е следната: от редица страни постъпва така да се каже тревожна информация, така че у нас се създава впечатлението, че могат да бъдат предприети опити да бъде възпрепятствано връщането на капиталите в Русия”, предупреди руският президент.

„Що се отнася до някои ограничения, аз смятам, че съществуват от редица държавни ръководители, преди всичко Камерън от Англия, който не за първи път казва, че трябва да бъдат ограничени руските държавни и частни предприемачи”, каза пред журналисти ръководителят на вторите по размер активи на руската банка ВТБ Андрей Костин, като припомни, че „Алфа груп” вече се е сблъскала с проблеми във Великобритания.

Става дума за сделка при покупка от групата LetterOne, контролирана от Махаил Фридман, на нефтени и газови находища в Северно море. Тази сделка бе блокирана от британските власти под претекст, че Фридман или партньорите му могат в бъдеще да попаднат в списъка със санкциите, което да създаде опасност при доставките на газ от тези области.

„Това показва, че са напълно възможни действия, които могат да се очакват от редица страни. Аз не мисля, че това ще бъде обща практика, но подобни варианти са възможни”, отбеляза Костин.