Путин не спомена България и „Южен поток“ нито веднъж

Путин пред стотици журналисти по време на традиционната си голяма пресконференция не спомена България и Южен поток.

За газа той каза:
„Турската икономика расте, искат да увеличим доставките, да се откажем ли?
Така нареченият европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция – това не зависи от нас, а от нашите партньори. Ако те искат стабилни доставки, надеждни, ще го направим. Оттам може да върви газ и към Македония, към Сърбия, към Австрия.

Но ако те не искат – няма да го има. Само че по-евтини и надеждни газови доставки от руските няма, каза Путин.
В експозето си Владимир Путин се спря на отношенията със запада:
„След падането на Берлинската стена ни обещаха, че няма да има разширение на НАТО на изток, но това се случи моментално. Нашите партньори не спряха, те решиха, че са победители“, каза президентът. Путин отбеляза, че стената на разделение в Европа е започнала да се изгражда много преди настоящия момент.
При най-неблагоприятно стечение на външноикономическата конюнктура Русия неизбежно ще излезе от сегашната криза след около две години. Така Владимир Путин отговори на първия въпрос свързан с безпрецедентната валутна криза, в която е изпаднала страната.
Той посочи, че и рублата може да поевтинее още, и цените на нефта може да паднат още, но икономиката ще се приспособява към тези цени. Ще има преструктуриране на икономиката, която е неизбежна.
Това, което прави Централната банка в момента, е правилно. И с вдигането на основния лихвен процент, и с даването на кредитни ресурси, за седмица, за месец, за година, а не да се хвърлят на борсата валутно-златните резерви на страната, които възлизат на 8,9 трилиона рубли в момента, обясни той.
Естествено банката можеше да прави това по-бързо, отбеляза Путин, като не подмина и правителството. Според него то трябва по-усилено да работи с крупните компании, които носят много валута на страната – не да я крият за черни дни, а да се използва за преодоляването на кризата.
Остава открит въпросът,къде бяха българските „демократични и независими“ журналисти?

В противовес на горното от Брюксел, почти по същото време,малко преди преди срещата на върха на лидерите на ЕНП, ни облъчиха с искрящ оптимизъм по газовия проблем.
Бойко Борисов съобщи:
„Газовия хъб, който предлагаме на Варна, да се направи като първа стъпка за общ европейски енергиен съюз, раздвижване на борсата и всичко останало“.
„Този газов хъб може да бъде направен по плана „Юнкер“ с Германия, с Франция, с който пожелае. В смисъл, активни сме много и съм оптимист, че вече проблемите са не само на България, или както един немски колега днес се изрази – Черният Петър да не остане за пореден път в България. Така че още в днешния ден се надявам да имаме решения”.

Автор: Йордан Халачев
/yphalachev.blogspot.com/