Путин не е сигурен, че ще се кандидатира за нов президентски мандат през 2018 г.

Руският президент Владимир Путин не е уверен, че ще се кандидатира за нов президентски мандат през 2018 г., предаде ТАСС.

„Колко дълго (човек е на власт – бел. ТАСС) зависи от две обстоятелства. Първото е, че безусловно, има правила, предвидени в Конституцията, и точно те няма да бъдат нарушени от моя страна. Но и аз не съм уверен, че съм длъжен напълно да се възползвам от тези конституционни права“, заяви Путин в интервюто пред американския журналист Чарли Роуз, излъчено по телевизиите CBS и PBS.

По думите на Путин, решението му ще зависи от „конкретната ситуация в страната и в света“, както и от неговото собствено настроение.

В периода 2000-2008 г. Путин заема президентския пост два мандата подред, а през 2008-2012 г. е премиер на страната, след което отново заема висшия държавен пост.

На въпрос, каква би искал да остави страната след себе си, Путин отвърна: „Русия трябва да бъде ефективна, конкурентоспособна, с устойчива икономика, с развита социална и политическа система, гъвкава към промените вътре в страната и около нея“. Според руския лидер, РФ „трябва да бъде конкурентоспособна, да бъде в състояние да защитава интересите си и да оказва влияние върху процесите, имащи значение за нея“.

„Искам Русия да бъде такава, каквато я описах сега. Това е най-главното ми желание. И да бъдат хората тук щастливи, а нашите партньори в целия свят да искат и да се стремят да развиват отношенията си с Русия“, сподели Путин мечтата си.