Путин: на фона на цветните революции трябва да защитим руснаците от екстремизъм

Руският президент Владимир Путин заяви за необходимостта да се анализират събитията в Украйна и всички „цветни революции“ с цел защита на гражданите от терористични елементи и хора с крайни възгледи. При което, той призова депутатите да не вземат решения, които могат значително да ограничат правата и свободата на гражданите, предаде РИА Новости.

„Що се отнася до анализа на всички цветни революции, включително последните събития в Украйна – със сигурност този анализ трябва да направим, за да защитим нашите граждани от различни ултраси, от произвола на терористични елементи и хора с крайни възгледи“, каза ръководителят на държавата в четвъртък по време на среща с членовете на Управителния съвет на Съвета на Федерацията.

Путин помоли парламентаристите „да бъдат внимателни“. „Ние не трябва да се отдаваме на еуфорията и да създаваме условия, неприемливи за гражданското общество, с цел защита на своите права. Гражданите на страната трябва да знаят, че имат право на правни средства и методи, които могат да използват, за да подадат жалба към органите, ако по друг начин това не може да се направи, включително и митинги, демонстрации, шествия“, каза президентът.
Той подчерта, че изборът на народа „трябва да е в рамките на закона“. „Никой не трябва да претендира на това, да излиза извън тези рамки, да се използват само мирни методи, властта да не създава „парникови“ условия за себе си и да не се крие зад всяка репресивна рамка, безмерно разширявайки своята репресивна функция“, каза президентът и повтори, че „всичко това трябва да бъде в определен баланс“. Путин призова парламентаристите по този начин отговорно да подхождат към подобни въпроси.

„Това, че ние трябва да анализираме събитията, които се случват около нас: в информационната сфера, в протестното движение, то е безусловно, но аз ви призовавам на този етап да не се приемат всякакви решения, които биха ограничили значително гражданските свободи, правото на гражданите да изразяват своето мнения“, обърна се президентът към членовете на Съвета на Федерацията.
Така той реагира на речта на председателя на Сенатската комисия за законодателство Андрей Клишас, който даде за пример голямото количество жертви в Украйна по време на митингите, изказвайки се за коригирането на руското законодателство относно митингите. Клишас смята, че за нарушенията на закона за митингите е необходимо да се въведе наказателна отговорност.