Путин на парада на победата в Пекин

Руският президент Владимир Путин и още 30 държавни и правителствени ръководители са потвърдили участието си в тържествата, посветени на 70-годишнината от победата на китайския народ във войната против Япония, които ще се проведат на 3 септември в Пекин, предаде РИА „Новости“.

Според официален представител на външното министерство на Китай, до момента 49 страни са потвърдили участието си в тържествата, включително държавни и правителствени лидери на 30 страни, както и високопоставени официални лица от още 19 страни. В Пекин ще пристигнат и ръководителите на 10 международни организации, включително генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президентът на Международния комитет на Червения кръст Питер Маурер, генералният секретар на Шанхайската организация за сътрудничество Дмитрий Мезенцев и др.

Сред чуждестранните лидери, които са потвърдили участието си, са президентите на Русия, Беларус, Казахстан, Чехия, Южна Корея, Монголия, Лаос, Сърбия, ЮАР, Венецуела, Пакистан, Таджикистан и др.

Франция ще бъде представена от министъра на външните работи Лоран Фабиюс, а Великобритания – от специалния посланик на британския премиер Кенет Кларк, бивш министър на правосъдието.

САЩ, Канада, Германия и други страни от Европейския съюз, включително България, ще бъдат представени от посланиците си в Пекин, съобщава pogled.info.