Путин нарече лъжа твърденията, че Русия се бори не срещу ИД в Сирия

Руският президент Владимир Путин нарече лъжа твърденията, че руските въоръжени сили се борят не срещу ИД, а срещу бунтовниците в Сирия, предаде РИА Новости.

„Всички те лъжат. Вижте, видеоматериалите, появяващи се за да опровергаят тази теза, се появиха още преди нашите пилоти да започнат да нанасят удари по позициите на терористите. И за това има доказателство. Но нашите критици се стараят да не го забелязват“, заяви Путин в интервю за немското издание Bild, отговаряйки на въпрос как би коментирал появилите се на Запад обвинения, че Русия води борба не с „Ислямска държава“, а с бунтовниците.

Путин припомни действията на американските военни в Афганистан. „Американските пилоти мисля, по погрешка, разбира се, нанесоха удар по болница в Афганистан, в Кундуз, по болница на „Лекари без граници“. Тогава там загинаха хора, пострадаха и загинаха и лекари. Това в западната преса се стараят да премълчават, да не говорят нищо и забравят, бързо-бързо забравят. Казаха го няколко пъти и потулиха случая. Казаха няколко пъти само заради това, че там имаше чужденци, „Лекари без граници“. Кой сега си спомня за унищожаването на сватбата? Над сто души бяха унищожени с един удар“, каза Путин.

По думите на руския президент, информацията за това, че руските пилоти били нанасяли удари по цивилни обекти се тиражира постоянно. „Тези фалшификати се тиражират постоянно. Ако считаме например, „живите нефтопроводи“, състоящи се от хиляди бензиновози, за цивилни обекти, то тогава да, тогава може да се счита, че пилотите ни нанасят удари по такива обекти, но по тях нанасят удари всички: и американците, и французите, и другите“, добави руският президент.