Путин нареди прекратяването на споразумението със САЩ за преработка на плутоний

Руският президент се мотивира с „неприятелски действия“ и защита на безопасността си

Руският президент Владимир Путин нареди прекратяването на споразумението със САЩ за преработка на плутоний заради неприятелски действия от страна на Вашингтон спрямо Москва.

„Във връзка с коренно изменение на обстоятелства възниква заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелски действия на Съединените американски щати по отношение на Руската федерация и неспособността на САЩ да осигурят изпълнението на поетите задължения по преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в съответствие с международните договори“, се посочва в официалния документ, с който се прекратява споразумението, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

За предприемането на незабавни мерки за защитата на безопасността на Русия, президентът е постановил „прекратяване на действието на споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на САЩ за преработка на плутоний“, който не е необходим за цели на отбраната.

В указа се посочва, че става въпрос за плутоний, който не се използва за изработването на ядрено оръжие или други ядрени взривни устройства, за тяхното разработване или за други военни цели.

Външното министерство на Москва се очаква в скоро време да уведоми официално Вашингтон.

Споразумението със САЩ е подписано на 29 август 2000 г. и се отнася за преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в Русия и САЩ. Всяка една от страните трябва да премине към премахване на плутония в общ размер на 34 тона.