Путин нареди от 15 март да започне изтеглянето на основните сили на РФ от Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди от 15 март да започне изтеглянето на основните сили на РФ от Сирия, предаде ТАСС.

„Смятам, че задачите, поставени пред Министерството на отбраната, като цяло са изпълнени. Затова нареждам от утрешна дата да започне изтеглянето на основната част от военната ни групировка от Сирийската арабска република“, заяви руският президент на среща с министъра на външните работи Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу в понеделник.

„При това нашите военни, войници и офицери, проявиха професионализъм, способност за работа в екип и умение да организират бойна работа далеч от своята територия, без да имат общи граници с мястото, където се провеждат военните действия“, каза Путин.

Руският президент се надява, че началото на изтеглянето на руските войски от Сирия ще се превърне в добър стимул за преговорния процес между политическите сили в страната. „Надявам се, че днешното решение ще бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се, че това значително ще увеличи доверието на всички участници в процеса“, каза той.

Руските пунктове в Тартус и на базата „Хмеймим“ трябва да продължат работата си в предишния режим, заяви още Путин. „Нашите пунктове за базиране – морският в Тартус и авиационния на летище „Хмеймим“ – ще функционират в предишния си режим. Те трябва да бъдат надеждно защитени по суша, море и въздух“, поясни руският президент, като добави, че оставащите военни ще се занимават с контрол на спазването на режима за прекратяване на огъня.

Путин възложи на Лавров задачата да засили участието на Русия в организирането на мирния процес в Сирия. „Моля Министерството на външните работи да засили участието на Руската федерация в организирането на мирния процес за решаване на сирийския проблем“, заяви Путин.

На свой ред говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е обсъдил и съгласувал със сирийския си колега Башар Асад решението за начало на изтеглянето на руските войски от страната. „Всичко казано от президента на РФ на срещата с Лавров и Шойгу бе доведено до знанието на сирийските ни колеги и съгласувано с президента Асад“, заяви Песков пред журналисти.

По думите на Шойгу руските войски са унищожили в Сирия над 2 хиляди терористи – имигранти от Русия. „На територията на Сирия са унищожени над 2 хиляди бандити – имигранти от Русия, след които 17 полеви командира“, доложи Шойгу пред руския президент.