Путин нареди да продължи работата по замразяване на добива на петрол

Руският президент Владимир Путин възложи да бъде продължена работата с най-големите нефтодобиващи страни, тъй като не всички са изяснили възгледите си към идеята за замразяване добива на петрол, заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

„Бе подчертано, че, разбира се, е необходимо още да се продължи работата и с другите големи производители, има се предвид страни, защото се запазва неяснотата в редица от страните-производители“, съобщи Песков.

„В същото време много страни се присъединиха – за това вчера съобщи Новак, но все пак има още държави, които не са изяснили напълно възгледите си относно тази идея“, поясни той.

По думите на говорителя на руския президент по време на заседанието с шефовете на руската нефтодобивна индустрия Путин ясно е обозначил позицията си по повод предложението на Министерството на енергетиката да бъдат запазени обемите на добива на петрол на нивото от януари 2016 г. Песков припомни, че в рамките на заседанието руският президент е отбелязал работата на Министерството на енергетиката, която ведомството е свършило с партньорите от други държави, за да бъде запазен обемът на добива на петрол на това ниво.

„Именно тази идея бе отбелязана от президента, тоест равнището от януари месец. Новак също води подобни обсъждания извън страната. Именно тази теза бе на дневен ред на вчерашната среща“, поясни Песков.

На среща с президента във вторник руските петролни компании заявиха, че подкрепят инициативата за замразяване обема на добива на петрол на нивата от януари тази година. В срещата участваха ръководителите на „Роснефт“, ЛУКОЙЛ, „Газпром нефт“, „Башнефт“, „Татнефт“, „Зарубежнефт“, „Сургутнефтегаз“ и „Независима нефтена компания“, както и ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов и помощникът на президента Андрей Белоусов.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че повече от 15 страни са потвърдили готовността си да замразят добива на петрол на нивата от януари 2016 г.