Путин нареди внезапна проверка на армията

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви внезапна проверка на бойната готовност на армията от Източния военен окръг, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Издадена е заповед войниците да бъдат изведени от полигоните. По план ще бъдат проведена подготовка за изпълнения на задачи по контролни занятия и тактически учения. Особено внимание ще бъде отделено на готовността за прегрупиране след дълги пътувания и логистичното и медицинско обезпечение на мисии с голям обсег. В учението ще вземе участие и част от авиацията на Централния военен окръг.

Министерство на отбраната на Русия ще проведе и проверки на гражданските институции относно готовността им да изпълняват функциите си във военни условия. Те ще трябва заедно с военните да създадат специални формирования, които да обезпечават безопасността и техническата поддръжка на железопътната мрежа и пътищата.

Това не е първата внезапна проверка на бойната готовност. В края на юни беше проведена проверка на Централния военен окръг, в която взеха участие 65 хиляди войници, а през февруари през подобна проверка премина и Западният окръг.