Изявлението на Путин

Президентът на Русия Владимир Путин направи изявление във връзка с молбата на Република Крим и град Севастопол за присъединяване към състава на Руската Федерация.
Напомняме, че 97% от населението на Крим пожелаха присъединяването на републиката към състава на РФ, а сред жителите на Севастопол за присъединяването на града към РФ гласували 96%.

Преди да започне своето изявления, Владимир Путин приветства членовете на Съвета на Федерацията, депутатите на Държавната дума, членовете на парламента на Крим, гражданите и жителите на Русия, Крим и Севастопол.
Днес се събрахме във връзка с много важен, исторически въпрос – присъединяването на Крим и Севастопол към състава на РФ. За да разберем, защо жителите са направили този избор е достатъчно да познаваме историята на Русия на Крим Тук е кръстен великият Княз Владимир, тук е могилата на руските войници, Крим е Севастопол – град герой, родината на Руския Черноморски Флот. Крим е Керч, Балаклава, Мамаев курган и др. Това са символи на руската воинска слава и доблест на руския народ. Тук се съхраниха различни етноси, съхранили своя език, обичаи и история. Освен това, много от украинците тук, смятат руския език за свой официален език. Имаше период, когато е била проявена жестока несправедливост към хората на Крим, към кримските татари, които се завърнаха на своята земя, ето защо, аз предлагам да има рехабилитация на кримските татари, те да имат пълни права и възможности. Ние уважаваме много народите на Крим, за пълноправно съществуване, затова в Крим и Севастопол ще има три официални езика: руски, украински и татарски.

След Октомврийската революцията, болшевиките включили Крим към състава на СССР, а през 1954 последва решението Крим да премине в състава на Украинска ССР, взето лично от Хрушчьов. Но това са исторически факти, ние знаме само, че това решение е било взето и осъществено неправомерно, защото тогава никой не е попитал дори местното население, дали искат подобно нещо. Хората се питали защо изведнъж Крим е на украинска съветска република. Никой от управляващите тогава не е предполагал, че някога СССР ще се разпадне, малко хора са разбирали драматизма на бързо развиващите се събития. Та по време на СССР бяха обещани общи въоръжени сили, обща валута и т. н ., а голямата страна изведнъж изчезна, и Крим остана собственост на друга държава. При оформяне на документите по време на разпада на СССР, управляващите са забравили за обикновените хора, за народа – милиони руснаци се събудиха на другия ден чужденци. Русия се смири, преглътна обидата, защото в онова врече страната е в окаяно състояние, без сили да защити дори себе си. Крим е руска земя, а Севастопол е руски град, всички разбирахме това, но нищо не можехме да променим. Що се отнася до Украйна, за нас е важно, както и преди беше важно да имаме добри и коректни отношения с Русия. Същевременно, приехме Крим като украински, без никакви претенции, изхождайки от това, че за нас са важни добрите отношения с  Украйна,  че тази страна ще бъде наш добър приятел и партньор винаги. Но, нещата тръгнаха в друга посока. Започнаха разрушителни действия спрямо историческите следи, културни, политически на руснаците и на рускоговорящи хора в Украйна. Започна борба за финансови потоци в личен интерес, хората започнаха да емигрират от Украйна, за да изкарат прехрана за семействата си. Само през 2013 година в Русия статистиката показа, че около 3 млн. украинци работят на територията на Русия. Ние приемаме желанията на обикновените хора, на онези, които наистина са искали да спрат корупцията и несправедливостта срещу народа. Но, се появиха и националистически, ксенофобски, русофобски настроени хора, създадоха се екстремистки групировки и организации. Същите тези хора завзеха властта, пропагандират лозунга „чиста Украйна”, извършват неправомерни действия срещу хора, държавна собственост и др. Всички обаче, постепенно са разбрали, какво именно мислят да правят в бъдеще тези хора, изповядващи идеологията на Степан Бандера.  В момента в Украйна властите са контролирани от тези екстремисти. Например, за да се срещнем с представител на Върховна рада е необходимо първо да получим разрешение от екстремистите.

При цялото това агресивно давления, разбира се, първо пострада Крим. А всъщност, нямаше да е така, ако преди това властите не бяха допуснали появата на тези организации. Трябвало е да се създаде възможност за населението на Крим, за да може свободно и демократично да се самоопредели населението на полуострова. Същевременно от всякъде ни нападнаха с обвинения, че нарушаваме разни права, а в частност международното право. А, ние дори не сме превишили числеността на военното присъствие в Крим, то беше съобразено  с всички съответни международни договори.

Действията на самите кримчани, също отговарят на онази инструкция на ООН. Но защо на кримчаните не се позволява онова, което беше позволено на албанците в Косово?  Защо трябва да се стига до кръвопролития, за да се предприемат адекватни мерки? Ако местните сили в Крим не бяха взели на време ситуацията под контрол, то в Крим щеше да има кръвопролитие. В Крим няма нито една жертва. Знаете ли защо? Защото срещу народа  и волята му, никой не може да воюва. Искам да благодаря на всички украински военни, които не тръгнаха срещу народа, не проляха нито една капка кръв, за разлика от конфликта в Косово. За който постоянно ми обясняват, че бил с по-особена ситуация.

Нашите западни партньори предпочитат да се ръководят не от международното право, а от правото на силата. Те правят така, както им се прииска, те са силни и афишират това. Строят коалиции  който не е с нас, значи е против нам. Така беше и в Югославия. За мен беше безумие, в края на 20 век, в продължение на няколко седмици да се бомбардира Белград, а след това започна и военната интервенция. Посредством тази сила, с която размахва Запада, започнаха редица цветни революции, бомбардировки над Ирак, Афганистан и т.н. На тези страни се налагали чужди решения, чрез насилие и агресия. Забележете, „Арабската пролет” се превърна в „Арабска зима”.

В нашия случай, през последните години,  всичко от страна на западните партньори се правеше зад гърба ни, както стана и с разширяването на военните бази на Изток. Беше забавен процеса за решаването на визовите режими с Русия. Непрекъснато се опитват да ни вкарат в задънена улица, а това продължава от XVII век. А всичко това се прави, защото сме независими, честни и казваме това, което мислим –  не лицемерим. Те прекрасно знаеха, че в Крим и Украйна живеят милиони руснаци, но въпреки това подливаха масло.

Днес е необходимо да се прекрати истериката, да не се използва риториката на студената война и да се приеме Русия, като свободна и стабилна държава, отчитайки уважение към нея. Признателни сме на всички, които подадоха ръка на Русия в тази трудна ситуация. Както на Китай, които бяха до нас, а също високо ценим сдържаността и разбирането на Индия. Искам да се обърна към гражданите на САЩ,  които са демократично общество, да разберат, че всички останали народи имат право на това. Надявам се, че ще ни разбере и Европа, а в частност Германия и ще ни подкрепят в създаването на единност на нашата държава.

Обръщам се и към хората на Украйна. Хората които проповядват лозунгите: Свободна Украйна, Слава на Украйна. Не слушайте онези, които ви пропагандират някаква заплаха от Русия. Ние няма да ви обидим. Русия няма цел да воюва с Украйна, а що се отнася до Крим, то той никога няма да бъде бандеровски. Крим е нашето общо достояние, тази стратегическа територия трябва да се намира под устойчив и сигурен суверенитет. Разберете, ние не сме съседи, ние сме едно семейство. Киев а майка на всички руски градове. Киев е първоизточникът на Русия и не бива да забравяме това никога. Ние винаги ще защитаваме Украйна, но самата тя трябва да бъде убедена в хората, които я управляват. Ние искаме силна Украйна, имаме множество съвместни проекти, ние искаме в Украйна да царят само мир и съгласие, но само гражданите на Украйна могат подредят своя дом и да въведат ред. Не се страхувайте от Русия. Русия уважава Украйна, обича Украйна и се съобразява с всички законови, правови и исторически правила.

Референдумът в Крим се проведе честно, ясно и демократично, а хората категорично заявиха, че искат да бъдат с Русия, а Русия прие тяхната воля. Русия подкрепа Крим. Според направените социологически изследвания – 95% от жителите на Русия подкрепят присъединяването на Крим към състава на РФ. Русия ще подкрепи всячески татарското население.  Путин поясни, че не може да не отвърне на молбата на кримските народи да бъдат присъединени към Русия, защото в противен случай това би било предателство.

След изявлението на руския президент се състоя церемонията на подписването на договора за присъединяване на Крим и Севастопол към състава на Руска Федерация. Договорът се подписа  от президента на Русия Владимир Путин, Председателя на Държавния Съвет Владимир Константинов, Премиера на Р. Крим Сергей Аксьонов и главата на Севастопол Алексей Чалий.

След изявлението на президента, в подкрепа на Крим и Севастопол, ще се провеждат тържествени шествия в Москва, Крим и различни градове на Русия.