Путин награди с орден лидера на българските русофили

Източник: В. Дневник, 15 май 2019

Николай Малинов, лидер на Национално движение „Русофили“, е сред наградените от президента Владимир Путин с „Орден на дружбата“, съобщи „Российская газета“. Получават го още посланикът на Китай, научният директор на Германо-руския форум, кметът на Монпелие и др.

Орденът е държавна награда на Руската федерация от 1994 г., като негов предшественик е „Дружба между народите“ от 1972 г. Най-новата версия на правилата за присъждането му е от 2012 г. и водещото сред тях за чуждестранни граждани е „за особени заслуги за укрепване на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите“.

Малинов, бивш депутат от „Коалиция за България“ и издател на в.“Дума“, редовно участва в събирания в Русия на проруски организации, включително на годишна среща, проведена на анексирания украински полуостров Крим.

Според в. „Аргументи и факти“ в Самара тази седмица очакват „представителна делегация от България – ръководители на много големи обществени организации“, и изброяват Движение „Русофили“, Национално движение „Традиция“ и Международната славянска община „Перун-2000“.

На 18 май ще има международен фестивал „Самарско знаме“, който ще започне с тържествен молебен в женския Иверски манастир, където е ушита бойната светиня. Ще последва повторение на кръстния ход със знамето от 20 април 1877 г. до местен парк, където ще има „интерактивни платформи, посветени на руско-българската дружба“, възстановка на събития от Руско-турската война и на връчването на Самарското знаме на делегация на българското опълчение през 1877 г. Фестивалът е създаден през 2017 г. и основни организатори са градското поделение на Руското военно-историческо общество, местната организация на управляващата партия „Единна Русия“ и правителството на Самарска област.

Още на първия фестивал като „знаменателно събитие“ бе определено предаването на осветено копие на Самарското знаме на руски военни в базата „Хмеймим“ в Сирия „като знак на подкрепа и да им напомня за Родината“.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/05/15/3906203_putin_nagradi_s_orden_lidera_na_bulgarskite_rusofili/