Путин: Минските споразумения нямат алтернатива

„Страните в конфликта в Украйна трябва да седнат на масата за преговори и да обсъдят всяка точка от Минските споразумения, друга възможност няма“. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след преговори с президента на Финландия Саули Ниинисте, пише Руски дневник

Президентът Путин смята, че Минските споразумения за урегулиране на ситуацията в Украйна нямат алтернатива. Той заяви, че в позицията на Донецк и Луганск са се променили много неща. „Ако нещо не ни устройваше в Минските споразумения, ние никога нямаше да ги подпишем“, цитира „Интерфакс“ думите на президента. „Смятаме споразуменията за справедливи и балансирани и се стараем да повлияем на една от страните в този конфликт – на непризнатите Донецка и Луганска републики“.

Освен това Путин допълни, че Западът не оказва достатъчен натиск върху Киев за разрешаване на кризата. Той представи основните моменти на Минските споразумения и отбеляза, че всяка точка трябва да се изпълнява след съгласуване с Донецк и Луганск. Путин напомни, че Минските споразумения предвиждат внасяне на промени в Конституцията на Украйна с предоставяне на автономни права на ЛНР и ДНР; приемане на закона за амнистия на редица лица от тези територии; прилагане на закона за специалния статут на Донбас; приемане на закона на Украйна за местно самоуправление и провеждане на местни избори; вдигане на икономическата блокада от тези територии. Както съобщава ТАСС, президентът на Финландия също призова за стриктното изпълняване на Минските споразумения в Украйна.