Путин, Меркел и Оланд обсъдиха конфликтите в Сирия и Украйна

Президентите на Русия и Франция, Владимир Путин и Франсоа Оланд, и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор усилията за постигане на мир в Сирия и Украйна, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирайки изявление на Кремъл.

Путин е информирал Меркел и Оланд за подготовката на предстоящите преговори за Сирия, които ще се състоят в Казахстан на 23 януари. Миналия месец Русия и Турция обявиха примирие, което намали, макар и да не прекрати изцяло, сблъсъците между проправителствените сили и бунтовниците, започнали преди близо шест години.

В изявлението на Кремъл пише още, че тримата лидери са изразили неудовлетворение от усилията за разрешаване на сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, отбелязвайки влошаване на ситуацията в Донбас. Резултатите от работата на контактната група също са били окачествени като недостатъчни.

Тримата лидери са взели и решение да засилят дейността в рамките на „нормандската четворка“, подчертава пресслужбата, цитирана от ТАСС.

Украйна заведе дело срещу Русия в Международния съд на ООН с искане тя да прекрати незабавно подкрепата си за проруските бунтовници в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Меркел, Оланд и Путин се споразумели да продължат да работят за мирно уреждане на украинския конфликт. Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА/ Дарикнюз