Путин: Към въпроси, като погребването на тялото на Ленин, трябва да се подхожда внимателно

Путин: Към въпроси, като погребването на тялото на Ленин, трябва да се подхожда внимателно

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин счита, че трябва да се подхожда внимателно при обсъждането на деликатни въпроси като на изваждането от мавзолея на тялото на Владимир Ленин и неговото погребване, за да не се стигне до разделяне на обществото, предаде ТАСС.

„Струва ми се, че към това трябва да се подхожда много внимателно, да не се предприемат стъпки, които биха разделили обществото. Трябва точно обратното, то да се сплотява“, заяви Путин по време на пленарно заседание на Общоруския народен форум.

Въпросът за Ленин бе отправен към президента от участник във форума, състоял се в южния град Ставропол. Участникът обърна внимание и на изразените наскоро от Путин критики към Ленин. По време на неотдавнашно заседание на президентския съвет по наука и образование Путин каза, че Ленин “заложи атомна бомба под сградата, която се нарича Русия, и тя после избухна”.

Руският президент даде разяснения за думите си. Той разказа, че навремето между Ленин и Сталин е имало спор за това как да бъде изградена новата болшевишка държава. По думите му тогава идеите на Сталин били отхвърлени и държавата била изградена така, че нейните участници да могат да излизат от състава на държавата. „Именно това  беше мина със забавено действие под зданието на нашата държавност”, подчерта той. „Включително и това доведе до разпада на държавата“, добави Путин.

Той припомни, че самият той дълги години е бил не само член на КПСС, но и е работил в КГБ на СССР – „въоръжения отряд на партията“. Президентът призна, че „не е бил член на партията по необходимост“. „Не мога да кажа, че съм бил идеологически комунист, – добави той. – Но въпреки това, се отнасях към това изключително внимателно“. Путин отбеляза, че не е бил функционер, а редови партиен член. „За разлика от много функционери, аз не изхвърлих партийния си билет, не го изгорих“, подчерта руският президент.

Освен това той отбеляза, че до ден днешен му допадат социалистическите и комунистическите идеи. Путин напомни, че кодексът на строителя на комунизма напомня на Библията. В този кодекс са заложени идеи като равенство, братство, щастие, „но практическото въплъщение на тези прекрасни идеи в страната ни беше далеч от това, за което говорят социалистите-утописти“.

В частност, Путин припомни фактите за унищожаването на членовете на царското семейство, свещениците и дори царската прислуга. „Защо убиха доктор Боткин, защо убиха прислугата? Хората, като цяло с пролетарски произход! За какво? Заради това, за да скрият престъплението“, заяви руският президент.

Той припомни също и ролята на партията в годините на Първата световна война, когато заради вътрешните борби за власт Русия е “загубила от победената страна”.

Путин разкритикува и икономическата политика на СССР, но призна, че плановият подход е успял да съсредоточи ресурсите и да реши проблемите в здравеопазването, образованието и военната промишленост.

Руският държавен глава призова “внимателно и обективно” да анализират историята, за да не се допускат в бъдеще вече допуснатите грешки.