Путин: Кукловодите на преврата в Украйна бяха САЩ

Кукловодите на преврата в Украйна бяха САЩ, разказва руският президент Владимир Путин в документалния филм „Крим. Пътят към Родината“, който тв каналът „Россия 1″ вече излъчи в Далечния Изток, съобщава Gazeta.ru.

„Ситуацията беше такава, формално опозицията в Украйна беше поддържана от европейците, но ние знаехме прекрасно – не просто си давахме сметка, а знаехме, че истинските кукловоди бяха нашите американски приятели. Те помагаха на националистите да направят бойни отряди – подготовката се осъществяваше в Западна Украйна и в Полша, отчасти в Литва“, казва Путин.

Путин смята, че след държавния преврат в Украйна Русия не е можело да изостави жителите на Крим на произвола на съдбата. Той казва, че му е било известно, че се готви преврат и че има планове за физическото ликвидиране на президента Виктор Янукович. „Готвеше се не само арестът, но и физическото отстраняване на Янукович. Няма човек – няма проблем, както казваше един исторически персонаж“, отбелязва руският президент.

Той отбелязва, че бездействието на Янукович по време на събитията на Майдана е довело до тежки последствия: „Не искам да оценявам действията на Янукович. Той ми каза: „Не можах да подпиша заповед за използване на оръжие. Ръката ми не можа да се вдигне“. Мога ли да го съдя? Не зная. И не смятам да го правя. Не мисля, че имам право. Хубаво или лошо, последствията от това бездействие са тежки. Това е очевидно“.

По думите му, той помолил Янукович да не напуска Киев, украинският президент обещал да помисли и да се обади по-късно. Руските служби уточнили местонахождението Янукович, когато той поел към Крим. „Но като ми показаха картата, се видя, че той ще се натъкне на засада. Тогава се взе решение да се направлява кортежът на Янукович в посока брега. Дадохме и указания в какво посока да се движат и изпратихме вертолет със спецчасти“, казва Путин. В началото Янукович не искал да напуска Украйна, но като се разбрало, че в „Киев няма с кого да се преговаря“, напуснал украинската територия.

Ситуацията в Крим можеше да бъде по-лоша, отколкото на майдана в Киев, като имаме пред вид етническия състав на населението на полуострова, казва Путин и подчертава, че главната цел на руските действия в Крим е била да не се допусне кръвопролитие, за да не се стигне до трагедия като тази в Одеска, където десетки хора бяха изгорени живи.

Телевизия „Россия 1″ ще излъчи филма на Андрей Кондрашов на 15 март, неделя, от 21 ч. българско време. Пълнометражната документална лента е замислена с цел да се съхрани за историята всеки значим детайл от събитията в Крим през пролетта на 2014 година.

Снимките на филма са продължили осем месеца в Севастопол, Форос, Симферопол, Керч, Ялта, Бахчисарай, Теодосия, Джанка и още десетина населени места на полуострова.

„Крим. Пътят към Родината“ съдържа две интервюта с Владимир Путин и с още 50 участници и свидетели на „Кримската пролет“, сред които прокурорът на Крим Наталия Поклонска.