Путин: Киев трябваше да започне диалог с хората в Донбас

Путин: Киев трябваше да започне диалог с хората в Донбас

Публикувано от:

Примирието в Донбас не действа поради отказа на Киев от политически диалог с местните хора, заяви в интервю за германската телевизия ARD руският президент Владимир Путин. Той подчерта, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат противниците си в източната част на страната:

“Сега в Източна Украйна се водят бойни действия. Централните власти изпратиха там армията, дори използват балистични ракети. Говори ли обаче някой за това? Това означава, че вие искате централната власт да унищожи всички свои политически противници и опоненти. Това ли искате? Ние не искаме и няма да позволим това.”

Руският президент предупреди Запада, че допълнително затягане на санкциите срещу страната му може да доведе до срив финансите на Украйна. Той отбеляза, че “Газпромбанк“ е в правото си да изиска предсрочно погасяване на кредит от 3,2 милиарда долара, тъй като украинската страна не изпълнява договорните си задължения:

“Нашите банки кредитираха украинската икономика с общо 25 милиарда долара. Ако нашите партньори в Европа и Съединените щати искат да помогнат на Украйна, как така могат да подриват финансовата й база, ограничавайки достъпа на нашите институции към международните капиталови пазари? Те какво –искат да сринат нашите банки? Но тогава те ще сринат Украйна.”

В същото интервю Владимир Путин определи реакцията на Запада на влизането на Крим в състава на Руската федерация като абсолютно неадекватна, защото не е имало нарушение на международното право.

От своя страна президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната му е подготвена за сценарий на тотална война, но посочи, че предпочита мирно решение на конфликта. /БНР