Путин и Обама обсъдиха ситуацията в Украйна

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с американския си колега Барак Обама характеризира линията на увеличаването от страна на Вашингтон на санкционен натиск като контрапродуктивна, нанасяща сериозен ущърб в двустранното сътрудничество и международната стабилност като цяло. Това съобщихо от пресслужбата на руския държавен глава, предаде ИТАР-ТАСС.

По време на разговора, иницииран от американска страна, лидерите на двете страни обмениха мнения във връзка с нарастването на  кризата в Украйна.

„Въпреки съществените различия в оценките на редица принципиални моменти, и от двете страни бе подчертана особената актуалност на задачата за незабавно и устойчиво прекратяване на военните действия в Югоизточна Украйна и началото на политически процес“, се казва в съобщението на Кремъл.

„В тази връзка бе дадена позитивна оценка на състоялите се в Минск консултации на контактната група, бе отбелязана и необходимостта от продължаването на преговорите в подобен формат“, предадоха от Кремъл.

„Президентите се съгласиха, че днешното положение на нещата не отговаря на интересите и на двете държави. В този контекст се състоя и обмяната на мнения за перспективите на руско-американския диалог“, съобщиха още от пресслужбата на руския президент.