Путин и Обама дадоха висока оценка на резултатите от преговорите по Иран

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама в състоялия се телефонен разговор снощи дадоха висока оценка на резултатите от завършилите във Виена преговори за разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

„Отбелязано бе, че успехът на многогодишните усилия за търсене на политико-дипломатическо решение на този въпрос е станал възможен благодарение на конструктивното взаимодействие на страните от „шесторката“, Иран, както и ЕС“, се казва в съобщението.

От двете страни са подчертали, че споразумението по ИЯП отговаря на интересите на цялата международна общност, спомага за укрепването на режима за ядрено неразпространение и за понижаването на напрежението в близкоизточния регион. В тази връзка е акцентирана ролята на руско-американския диалог за гарантирането на безопасността и стабилността в света.

 „Изразено е взаимното намерение за продължаване на съвместната работа в интерес на устойчивата реализация на Виенските споразумения, както и по някои други актуални международни теми, включително противодействие на заплахата  от международния тероризъм“, отбелязват още от Кремъл.

Путин и Обама си разменили поздрави по повод знаменателната дата в календара на руско-американските отношения – на 15 юли се навършиха 40 години от провеждането на орбиталния полет на „Союз“-„Аполо“.