Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна

Москва, 29 януари. . Президентът на Руската Федерация Владимир Путин и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна. Те подчертаха, че всяка намеса отвън е неприемлива, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА „Новости”.

Митингите в Украйна започнаха през ноември миналата година, когато кабинетът обяви пауза в процеса на европейската интеграция. На 19 януари в Киев имаше стълкновения между радикали и органите на реда. По време на безредиците загинаха трима души. Опозицията поиска оставката на кабинета и продължаване на евроинтеграцията. На 28 януари президентът прие оставката на премиера и кабинета, който ще продължи да изпълнява задълженията си до съставянето на ново правителство. Длъжността премиер се изпълнява от първия вицепремиер на Украйна Сергей Арбузов.

В информацията на РИА „Новости” също така се посочва, че по време на разговора между Путин и Меркел е отбелязана важността на активната съвместна работа по подготовката на петнайстите руско-германски междудържавни консултации на високо ниво, които ще се проведат през април тази година във ФРГ.

Канцлерът Меркел пожела на руските организатори успех при провеждането на зимната Олимпиада в Сочи..