Путин и Медведев ще празнуват Деня на Победата над фашизма в Крим

Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Русия Дмитрий Медведев планират да посетят Крим на празника Деня на Победата – 9 май, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитира съобщението на ведомството «Газета.Ru».

Преди визитата си в Крим, руският държавен глава първо ще открие Парада на Победата на Червения площад в Москва. Традиционно, президентът организира тържествен прием по случай празника (Деня на Победата), но тази година мероприятието ще се проведе вечерта на 8 май. Първата точка, която ще посетят държавните лидери при визитата си в Крим ще бъде Севастопол, град-герой, който ще отбележи 70-годишнината от освобождаването на града от фашистка окупация, след което Путин и Медведев ще се отправят към парада в град Симферопол.

«Визитата на първите персони на Русия в Крим на 9 май ще бъде оценена като акт за окончателно символично присъединяване на полуострова към Русия», убеден е украинският политолог Вадим Карасьов. «В Украйна ще заговорят, че Путин е пристигнал в Крим, за да успокои кримчаните, та нали все още на полуострова съществуват някои проблеми: пенсиите се увеличиха паралелно с цените, решава се въпросът със снабдяването на питейна вода, множество семейства са разделени по територии – между Крим, Украйна и Русия», пояснява експертът.

По думите на украинския експерт, като цяло визитата на Путин и Медведев ще се възприеме крайно напрегнато. Украинците вече очакват провокации на 9 и 11 май. Напомняме, че за последната дата е насрочено провеждането на «народния референдум» в Донбас за самоопределяне на самопровъзгласилата се «Донецка народна република».

«Киев очаква провокации: превземане на още административни сгради, вдигане на Знамена на Победата над «фашистки» административни сгради. Не са изключени провокации и в западната част на Украйна, където също има много привърженици на радикални действия. Всичко това ще прелее в напрежение в навечерието на президентските избори на Украйна на 25 май», прогнозира Карасьов.