Путин и Макрон: Изразихме взаимно уважение

Обсъдихме всички въпроси, които могат да ни помогнат да се разбираме по-добре. Изразихме взаимно уважение. Това обяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след срещата им във Версайския дворец край Париж, съобщават световните осведомителни агенции.

„Днес ние отбелязваме 300-годишнината на Петър Велики във Версайския дворец“, посочи Макрон.

Наш абсолютен приоритет е борбата срещу тероризма. Ще работим заедно с Русия по този въпрос, изтъкна още френският държавен глава, пише news.bg

„Ние ще обменяме информация на място, за да работим заедно за подобряване на положението в Сирия“, допълни Макрон.

Макрон обаче предупреди, че Франция ще отговори незабавно в случай на използване на химически оръжия в Сирия.

„Ние очертахме два основни принципа, които потвърдих в нашата дискусия с Путин. Първо, че трябва да има много ясна червена линия: използването на химически оръжия, независимо кой го прави. Всякакво използване на химически оръжия ще бъде последвано от незабавен отговор – поне от Франция. Аз също се надявам, че можем да обменяме полезна информация и да работим заедно да оценим положението на място (в Сирия)“, изтъкна Макрон.

Френският президент също така е обсъдил с Владимир Путин изпълнението на споразуменията от Минск относно Украйна, нови разговори в Нормандския формат са необходими колкото е възможно по-скоро, добавил той.

Еманюел Макрон също така са обсъдили с руския си колега положението с гейовете и лесбийките в Чечня.

„И накрая, по отношение на двустранните отношения, казах на президента Путин за важността на уважението“, подчерта той.

Путин от своя страна е благодарил на френския си колега за поканата в „този красив дворец“.

„Ние разговаряхме днес най-вече за нашите двустранни отношения. Ние обсъдихме различни въпроси, опитахме се да намерим обща основа“, изтъкна Путин.

„Въпреки всички трудности и всички ограничения френските компании остават в Русия“, посочи руският държавен глава, допълвайки, че френските бизнесмени продължавали да инвестират в Русия. По думите му, Франция имала интерес от икономическо взаимодействие с Русия.

Двамата президенти са обсъдили и необходимостта от културен обмен. „Вярвам, че повече хора тук са готови да сътрудничат с нас“, добавил руският президент.

Най-голямата задача на днешния ден е борбата срещу тероризма. „Г-н президентът предложи създаването на комуникационен канал между Русия и Франция за обединяване на усилията в борбата срещу тероризма“, изтъкнал още Путин.

Двамата президенти също така са обсъдили положението на Корейския полуостров, като Макрон и Путин ще търсят решение на ядрения проблем в региона.

Путин също така поканил Макрон да посети Русия.

Отговаряйки на въпрос относно предполагаемата намеса на Русия във френските президентски избори, Путин посочил, че „няма тема за обсъждане“.

Относно посещението на Льо Пен в Русия преди президентските избори, Путин изтъкнал, че Марин льо Пен винаги била препоръчвала развиването на отношенията с Русия, „но ние не се опитахме да повлияем на френските избори“.

„Ние винаги сме готови да приемем всеки човек“, отбелязал руският държавен глава.

Срещата между Макрон и Путин се състоя на фона на нарасналото напрежение покрай конфликтите в Сирия и Украйна.

Наскоро предизборният щаб на Макрон обвини руски агенти в извършването на хакерски атаки срещу тях.

По време на срещата на върха на Г-7 в Сицилия през уикенда Макрон изтъкна, че е от съществено значение да се разговаря с Русия, защото има редица международни проблеми, които не могат да бъдат разрешени без „труден диалог с тях“.

 

error: Съдържанието ни е авторско!