Путин и аятолах Али Хаменей обсъдиха въпросите на двустранното сътрудничество

Руският президент Владимир Путин и върховният ръководител на Иран Али Хаменей обсъдиха въпросите на двустранните отношения, включително и енергийното сътрудничество, ситуацията в Сирия и редица други теми, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Беседата с върховния ръководител на Иран Али Хаменей продължи по-дълго от планираното – над час и половина. Разговорът имаше подчертано конструктивен характер. Бяха разменени мнения за сегашното състояние на двустранните отношения, в това число и в сферата на търговско-.икономическото сътрудничество като бе отбелязано наличието на много конкретни проекти в областта на енергетиката, както и в други сфери“, заяви Песков пред журналисти.

„Според Хаменей, днешното ниво на нашето сътрудничество явно не съответства на потенциала на нашите две страни и върховният ръководител изрази надежда, че преговорите, които ще се състоят между Путин и Рухани, ще доведат до резултати, които ще се превърнат в значителен тласък за развитието на двустранните ни търговско-икономически отношения“, отбеляза прессекретарят на руския президент.

По думите му, иранската страна е дала висока оценка на усилията, които е положила Русия за разрешаването на въпросите по иранската ядрена програма.

„В голяма степен обсъждането се фокусира върху кризисните ситуации в общия регион, на първо място е обсъдена ситуацията в Сирия. Състоя се пределно детайлен обмен на мнения, бе подчертано единството на позициите на Москва и Техеран относно недопустимостта да бъде диктуван вариант за политическо регулиране отвън и неучастието в този процес на сирийския народ“, каза Песков.