Путин и Асад проведоха преговори в Москва

Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад във вторник вечерта проведоха продължителни преговори в Москва.

По време на срещата лидерите на двете страни обсъдиха хода на руската военна операция в Сирия, борбата срещу терористите в САР, както и различни аспекти от двустранните отношения.

Владимир Путин благодари на Башар Асад за това, че е приел поканата да посети Москва, въпреки сложната ситуация в Сирия.

В хода на преговорите президентът на арабската република изрази надежда, че благодарение на помощта на Русия, ще бъде възможна победата над тероризма.

На свой ред руският президент отбеляза, че Москва е готова да даде своя принос не само в хода на бойните действия срещу терористите, но и в политическия процес в страната. При това, по думите на сирийския лидер, всяко военно действие предполага по-нататъшни политически стъпки.

„Обща цел за всички нас трябва да бъде това, което иска да види сирийският народ в бъдещето на своята страна“, каза Асад. Владимир Путин също подчерта, че решаващата дума за разрешаването на ситуацията в Сирия несъмнено, трябва да бъде на сирийския народ.

Той добави, че Москва е отворена за сътрудничество със страните, които са заинтересовани в мирното разрешаване на конфликта в Близкия изток.

Освен това, в разговора си с Путин сирийският президент изрази надежда, че Москва и Дамаск ще продължат заедно възстановяването на арабската република както от икономическа, така и от политическа гледна точка.

Владимир Путин заяви, че Сирия понася огромни загуби, водейки на практика сама борба срещу тероризма. В последно време обаче, тя постига сериозни резултати в тази насока.

По думите на Асад, ако не са били усилията на Москва, то терористичните сили в Близкия изток щяха да заемат още по-голяма територия в региона.

„Тероризмът, който сега се е разпространил в региона, ако не бяха вашите действия и вашите решения, щеше да заеме много по-голяма площ и да се разпространи на още по-голяма територия“, каза сирийският президент.

Путин подчерта, че срещу правителствените войски на територията на Сирия воюват не по-малко от 4 хил. граждани от републиките от бившия СССР.

„За съжаление, на територията на Сирия, с оръжие в ръце срещу правителствените сили воюват минимум 4 хил. души от бившите съветски републики. И ние, разбира се, не можем да допуснем, получили боен опит и преминавайки идеологическа обработка, да се появят на територията на Русия“, добави руският президент.