Путин иска руснаците да живеят с 4 години повече

Лидерът на Русия очаква продължителността на живота в Русия до 2025 г. да се увеличи до 76 години. Затова ще се наложи властите да се борят не само с алкохолизма и наркотичната зависимост, но и със злополуките по пътищата.RTX2S9QO-pic905-895x505-18532

Днес има всички възможности до 2025 г. продължителността на живота в Русия да се увеличи до 76 г., заяви неотдавна руският президент Владимир Путин в реч пред Съвета за стратегическо развитие и приоритетни проекти. Към края на 2016 г. тази възраст е близо 72 г., което е с 6,5 години повече в сравнение с 2005 година.

Мъжете в Русия живеят средно с десет години по-малко от жените – очакваната продължителност на техния живот в момента е 66,6 години спрямо 77 години при жените, каза по-рано руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

Сериозен спад през последните години бележи смъртността сред младежите и майките. В същото време увеличението на смъртността сред населението в трудоспособна възраст тревожи Путин, който призова да се обърне внимание на тази група от хората.

Младостта е опасна за вашето здраве

Ниската продължителност на живота в Русия е свързана с високата смъртност сред хората в активна възраст (25-45 г.), твърди директорът на Института за икономика на здравеопазването към Националния изследователски университет (НИУ) на Висшата школа за икономика Лариса Попович. „В тази група 52% от причините за смъртността се състоят от травми и натравяния – това говори, че става въпрос или за алкохолни и наркотични натравяния, или за психически заболявания, или за ПТП-та. Към тези проблеми е нужен сериозен подход, за да се увеличи продължителността на живота не само до 75 години, но и като в Европа – до 80 години“, обобщава експертът.

На въпрос какви са основните фактори, по които ще се работи, за да се понижи смъртността, от Министерството на здравеопазването в Русия отговориха, че основните причини за смърт в Русия остават неинфекциозните заболявания, предопределяни от употребата на цигари, злоупотребата с алкохол, неправилното хранене и ниската физическа активност.

Експертите препоръчват здравословен начин на живот и танци

В рамките на Съвета бе разгледан и въпросът за повишаване на производителността на труда. В тази връзка началникът на Центъра за стратегически разработки Алексей Кудрин призова по-сериозно ориентиране към продължителността на здравословния начин на живот, а не на живота като цяло.

„Русия се нуждае от стратегия за здраво и активно дълголетие и това е особено важно предвид демографските тенденции: в близките 15 години младото поколение на възраст от 20 до 39 г. ще намалее с 10 млн. души, а броят на възрастните хора ще се увеличи с 3 млн. души“, каза Кудрин.

На този фон ще се наложи икономиката да се ориентира към по-възрастна работна ръка. Затова, според Кудрин, е нужно да се отдели по-голямо внимание на инвестициите в здравословен начин на живот.

В Русия трябва да се развива и да се промотира не големият спорт, а масовата физкултура – за тази цел танците са нещо много хубаво, твърди Любов Якубовска, експерт по социални проекти. Като пример тя посочва Буенос Айрес, където възрастните хора „не само доживяват 80 и повече години, но и танцуват до последния си ден“.

Помощ за мъжете и децата

Целта средната продължителност на живота да достигне 76 г. е постижима, смята Гюзел Улембекова, ръководител на Висшата школа за организация и управление на здравеопазването. Резултатът обаче зависи от една страна от профилактиката и разпространението на здравословния начин на живот, а от друга – от мероприятията в самата система за здравеопазване, които изискват постепенно увеличаване на финансирането –  приблизително 1,5 пъти до нивото на източноевропейските страни.

Според Улембекова има три основни приоритета: мъжете, здравето на децата и достъпността на първичната медико-санитарна помощ, особено в селските райони.

В изказването си Алексей Кудрин отбеляза, че инвестициите в здравословния начин на живот могат съществено да подобрят здравето на нацията и производителността на труда. Той предложи и да се инвестира в научни изследвания в областта на фармацевтиката, което, освен всичко останало, ще създаде и нов импулс за развитието на Русия.

Текстът на руски език на сайта https://www.gazeta.ru/business/2017/03/21/10587371.shtml

Превод: Руски дневник